2007-01-21

Монгол хорхог, боодгоо дэлхийд таниулах юмсаан

Нутгийн минь боодог, хорхог нүдэнд минь харагдаад явчихдаг байгаа. Үнэхээр сайхан, амттай шүү.
Монголчууд бид боодог хийдгийг мэддэг, иддэг болохоороо тоодоггүй байж болох юм. Тэгсэн нэг хангүг монголчууд боодог хэрхэн хийдэг талаар интернэтэд slide оруулсан байна.
Бидний хэн нэгэн нь сайхан боодог, хорхогны талаар зураг, бичлэг, (эрүүл ахуйн чанар хангасан), зааварчилгаа, мэдээлэл нэтэд дэлхийн албан ёсны хэлүүд дээр тавибал их сайн байхсан. Бүр зориулаад тусгай ХОРХОГ сайт хийж болно шүү. Ганц нэгэн хорхогийн тухай уншиж зураг хөрөг харсан боловч монгол хэл дээр юм билээ. Монгол хорхогоороо дэлхийд гайхуулмаар санагдаад байнаа.

Энд тэнд очоод Mongolian barbecue, Mongolian grill гээд үндсэндээ хятад хоол идэх ч бас сэтгэлд нэг юм хэлээд байх юмаа. Mongolian chicken ч гэж байх шиг. хэхэ Монголчууд бараг мэдэхгүй хоолыг хятадууд бидний нэрийг (brand Монгол) ашиглаад багагүй орлоготой байдаг байх. Лав Америкчууд Mongolian Barbecue гэхээр дуртай байдаг шиг санагдсан.

Mongolian barbecue
Real nomad Mongolians have several barbeque methods, one of them called 'Khorkhog'. They first heat palm-sized stones to a high temperature over the fire and sandwich several layers of lamb and stone in a pot. The cooking time depends on the amount of lamb used. It is believed that it's good for your health if you hold the stone used for cooking.
Another way of cooking is a "boodog" ("boo" means wrap in Mongolian). Usually
marmot (black tail prairie dog) or goats are cooked in this way. There is no pot needed for cooking "boodog", after slaughter and dressing, the innards are put back inside through a small hole and the whole carcass is cooked over the fire.
The Mongolian barbeque often found in restaurants is a style of cooking falsely attributed to the mobile lifestyle of nomadic Mongolians. Having its origins in Taiwan in the mid to late 20th century, "Mongolian" barbecue consists of thinly sliced lamb, beef, chicken, pork, or other meat, seasonings, vegetables, and noodles, or a combination thereof, that are quickly cooked over a flat circular metal surface that has been heated. (
site)

Cooking the Mongolian Way
"Horhog" is a traditional Mongolian lamb dish which is very popular with foreign travelers. The following pictures show how it is cooked, from choosing the animal and preparing the carcass to the serving of the dish. (site) (Энэхүү сайтаас та slide үзэх болно. Видео, энээ тэрээг хаанаас бол хаанаас татаад авчихдаг байсан тэрийгээ багасганаа)

Монгол хорхойг боодгоо дэлхийд таниулах юмсаан. Дээр нь монгол үндэсний хоолныхоо төрөл зүйлийг нэмэгдүүлэн тодорхой нэртэй болох юмсан. Нэгэн удаа гадаад оюутнууд улс орныхоо хоолыг хийж цугларсан чинь хоол хийхээр бодоод миний мэдлэг мууг хэлэх үү, бууз, аан бас залхуу бууз буюу ороомог, банштай цай, шар будаатай хийцтэй цай, борцтой байвал бүр сайхан, хуушуур, цуйван, бантан, гурилтай шөл, хар шөл, битүү шөл, чанасан мах, шарсан элэг... гэдгээс илүү гарахгүй байна лээ.
Монгол хоолны жор бичиж өгвөл баярланаа.

2 comments:

Anonymous said...

Ug ni zov sanaa shuu mongolian barbeque ananastai sharsan baival yahav. Tenpan deer sharsan maxiig l mongol xorxog geed bgaa yum. Mongold l BD's neegdsen Teriyaki soustai xorxog geed bodood uzsen chini ineedtei sanagdaj bna lee
Gexdee mongolchuud ch undesnii gal togoogoo saijruulan orgotgox xeregtei.

Chandmani said...

sanalaa xuvaatssand thx.